Kleuren

Inhoud van bericht

Precies de juiste kleur drukken kan cruciaal zijn voor je ontwerp. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden om dit te bereiken.

Omzetten van RGB kleuren

Heeft je bestand RGB kleuren? Dan zetten we deze automatisch om naar CMYK zodat de drukpers je bestelling kan drukken. We kunnen kleurverschillen bij deze omzetting niet voorkomen, dus we raden je aan om zelf alle RGB kleuren om te zetten naar CMYK.

PMS kleuren

Het Pantone Matching System (PMS) bestaat uit meer dan 1100 kleuren met een unieke code die allemaal terug te vinden zijn op de welbekende Pantone kleurenwaaier. Dankzij deze universele kleurcodering kunnen drukkerijen wereldwijd precies dezelfde kleur maken. PMS-kleuren worden voornamelijk gebruikt voor specifieke kleurtinten die altijd hetzelfde moeten zijn. Erg handig voor bijvoorbeeld huisstijl drukwerk!

Kleurverschillen tussen materialen

Hoe de kleuren van je ontwerp er in het echt uitzien is afhankelijk van het gekozen materiaal. Dat zit zo; de inkt die gebruikt wordt bij digitaal en offset drukwerk is transparant. De ondergrond heeft daarom invloed op de uiteindelijke kleur. Daarnaast heeft de weerkaatsing van licht invloed op onze perceptie van een kleur. Zo kunnen kleuren op een ongestreken materiaal zoals ‘hvo offset’ behoorlijk verschillen met een gestreken materiaalsoort als ‘gesatineerd mc’.

Wanneer je ontwerp op verschillende producten gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij een huisstijl, raden we je aan om zoveel mogelijk hetzelfde materiaal te gebruiken.

Overdruk

Het drukken van verschillende kleurlagen over elkaar heen wordt overdruk genoemd. In het onderstaande voorbeeld zie je dat de cyaan cirkel gemengd wordt met de gele en magenta driehoeken.

Overdruk

Veel ontwerpprogramma’s geven standaard een voorvertoning zonder overdruk. Daardoor lijkt het alsof de cirkel cyaan (links) wordt gedrukt, maar de drukpers drukt met overdruk (rechts). Controleer daarom goed of je software goed is ingesteld.

Webshop tijdelijk buiten gebruik

Door de huidige prijsontwikkelingen zijn wij genoodzaakt onze prijzen te herzien. Aangezien de prijzen sindsdien zijn blijven doorstijgen, kunnen we deze prijslijst helaas ook niet meer hanteren. Omdat de prijzen bijna dagelijks fluctueren hebben we besloten om de prijslijst dan ook niet meer aan te houden en met maandprijzen te gaan werken.

Dit houdt in dat u altijd vrijblijvend een offerte bij ons kan opvragen voor de actuele prijs. De vervaldatum zal op de offerte vermeld staan. De webshop kunt u helaas tijdelijk niet gebruiken, omdat hier nog de verouderde prijzen in staan.

 

Wij gebruiken cookies...

Wij gebruiken cookies om de surfervaring op de website te verbeteren. Bekijk alles in onze Privacy Policy